Platte daken zijn aan een opmars bezig. Ze passen zeer goed bij moderne architectuurstijlen en u kan er eventueel een daktuin of dakterras van maken.
Het warm plat dak
Bij een warm plat dak wordt de isolatie aangebracht tussen de lagen roofing, meer specifiek tussen het dampscherm en de dakbedekking. De dakbedekking bevindt zich dus bovenop de isolatie. Deze constructie is de meest gekozen variant.
Een dampscherm is een heel belangrijk element van een warm plat dak want deze beschermt de isolatie tegen condensatievocht uit ondergelegen ruimtes. Bovenop de isolatie wordt een waterdichte dakafdichting geplaatst, bv. roofing. Omdat deze dakbedekking rechtstreeks wordt blootgesteld aan wisselende weersinvloeden moet de waterdichte toplaag zeer kwalitatief zijn.
Dakisolatie van buitenaf zorgt ervoor dat het dak fungeert als warmtebuffer. Het dak slaat overdag warmte op en geeft deze ‘s avonds geleidelijk af. Bovendien is het dak beter bestand tegen temperatuurschommelingen en is er dus minder risico op scheurvorming. Er is ook minder risico op plasvorming en algengroei bij een warm plat dak.
Het omgekeerd plat dak
Bij een omgekeerd plat dak wordt de isolatie aangebracht bovenop de dakbedekking. Grote voordeel daarvan is dat de dakbedekking goed beschermd blijft van wisselende weersinvloeden en dus minder snel verouderd. Als uw bestaande dakbedekking nog in goede staat is en u wil uw dak isoleren, dan kan dit een goede optie zijn omdat de bestaande dakbedekking dan niet verwijderd moet worden.
Het nadeel is dat de isolatie nog extra beschermd moet worden met een laag grind zodat alles goed op zijn plek blijft zitten en dat is toch altijd een extra gewicht op het dak. Het dak moet voldoende stevig zijn om deze laag te kunnen verdragen. Bovendien is er meer warmteverlies en daarom moet de isolatie dikker zijn om dezelfde isolatiewaarde te bekomen.
Omgekeerde daken worden vooral toegepast op daken die veelvuldig belopen worden. Bijvoorbeeld als u er een dakterras van wil maken.